Amazonska graviola Fruit (lat.Annona muricata)
Zimzelena biljka podrijetlom iz Južne i Srednje Amerike (prašume), a raste i u raznim afričkim zemljama.
Uzgaja se također i u Aziji, u vlažnim i vrućim područjima zbog nagle potražnje za njom.
Graviola je voćka ugodnog, slatkastog okusa koji podsjeća na mješavinu ananasa, jagode i kokosa.
Ekstrakt graviole (pulpa ploda) je trenutno vrlo popularan u svijetu zbog svoga mehanizma djelovanja na slobodne radikale i zloćudne stanice u organizmu.
Ljekoviti su joj svi dijelovi.Korijen, listovi, plod, i sjemenke.
Biljka sadrži citotoksične sastojke slične kemoterapiji, dok se njezino sjeme može koristiti kao prirodan pesticid poput neema.
Bioaktivne kemijske sastavnice (fitokemikalije) u gravioli su prvenstveno acetogenini, alkaloidi, fenoli i tanini, od ostalih tu su beta sitosteroli, limunska kiselina, folna kiselina, linolenska kiselina,palmitinska i oleinska kiselina, itd…
Acetogenini u sinergiji s ostalim sastavnicama djeluju : protiv dijareje, protuparazitno, protuupalno, antiepileptički, antidepresivno, protugljivično, protumikrobno, protubakterijsko, protiv grčeva i spazama, antivirusno, umirujuće, citostatičko, protutumorsko, citotoksično, antikancerogeno i antineoplastično, protiv ekcema, protiv dermatoza / dermatitisa, čiste krv,podrška su limfnom sustavu, potiču znojenje, protiv groznice, snižavaju tlak, insekticidno, sedativno, umanjuju probavne smetnje poput dizenterija, dispepsija, pospješuje krvotok i normalizira visok tlak.
Nije ni čudo da je nazivaju biljkom budućnosti, Graviola je doista čudesna biljčica!
Pazite na sebe.
M.