Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom

Sintetičke kreme za sunčanje i njihova štetnost za eko sustav

 

Krema za sunčanje esencijalna je za zaštitu od raka kože, no posljednjih godina kreme su se našle pod povećalom raznih ekologa i znanstvenika zbog sumnje da su štetne za okoliš, pogotovo za oceane i mora u kojima plivaju turisti namazani s nekoliko slojeva zaštitne kreme.

Sve one završe u našim oceanima i morima, uništavaju koraljne grebene, morske životinje, alge i biljke, a to se sve na kraju vrati čovjeku u njegov organizam.

Znanstvenike brine prisutnost dvije kemikalije, tj. UV filteri koji sadrže oksibenzon i oktinoksat, iako postoje i drugi zabrinjavajući sastojci.

Na Havajima su već ove godine zabranili UV filtere, radi štetnog učinka na morski okoliš Havaja i susjednih ekosustava, čime su postali prva savezna država SAD-a u kojoj je izglasana zabrana uporabe kozmetike za sunčanje.

Postoji podatak da na Mediteranu kupači godišnje isperu u moru preko 20 000 tona kremi.

Probajte si vizualizirati tu količinu masnih krema!

Prirodna nam daje cijelu lepezu biljnih ulja koja nas mogu zaštititi dovoljno ako ne boravimo na suncu predugo, znači taman toliko koliko nam je potrebno.

Neka ulja imaju potentniju zaštitu, neka slabiju, nabrajam ih nasumce, ne prema zaštiti.

Pa imamo kako slijedi : čileansku malinu, čileanski lješnjak, buriti ulje, karanja ulje, shea butter  itd….

Ulja koja su fototoksična i zabranjena pri izlasku na sunce su : gospina trava ( kantarion) svi citrusi (limun, naranča, grejp, klementina, limeta…)

Posebno molim paziti na nježne dječje kože, maknite dječicu u vrijeme najvećeg položaja sunca u hlad.

Majka priroda je sve uredila, samo je moramo pratiti. Obratite pažnju i na hranu koju jedete vi i djeca, unosite puno bobičastih voćki, borovnica, ribizle, mrkve, dinje i svega ostalog povrća i voća koje je bogato antioksidansima i beta karotenima.

Osobe sklone sunčanim alergijama na vrijeme mogu početi oralno uzimati dodatke prehrani koji će pomoći organizmu da se pripremi na stres.

Molim vas zapamtite da je koža naš najveći organ, ona nije samo ovojnica oko nas, ona je povezana sa krvožilnim i živčanim sustavom, i ima memoriju. Vjerujte pamti. Sve.