Antinutrijenti
Antinutrijenti su po definiciji tvari iz hrane koje spriječavaju apsorpciju drugih nutrijenata ili mikronutrijenata.
Vrlo je bitno poznavati svoj organizam i eventualnu tegobu (bolest) kako kod unošenja nutrijenata ili dodataka prehrani, tako i kod unošenja antinutrijenata.
Ne pozdravljam ideju proizvoljnog suplementiranja vitamina i minerala napamet, bez uvida u krvnu sliku i stvarne potrebe, ali isto tako voljela bih podići svijest i o antinutrijentima koje unosimo u sebe ni ne znajući kakve interakcije se tada događaju unutar našeg organizma.
Primjerice svi znamo da špinat sadrži oksalnu kiselinu, i da ga treba par minuta prokuhati kako bi se oksalna kiselina smanjila.
Neki dodaju i mlijeko misleći da na taj način neutraliziraju kiselinu.
Ja ću kratko nabrojati i objasniti najpozntije antinutrijente :
Oksalati
Prirodne tvari koje se nalaze u biljkama posebice iz skupine voća i povrća koje se,
ako su u tjelesnim tekućinama prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme.
Zbog toga se osobama sa narušenim funkcijama bubrega i mokraćnog mjehura sugerira izbjegavanje takve hrane.
Goitrogeni iz povrća
Razno povće iz porodice kupusnjača bogato je goitrogenim glukozinolatima, a posebno velike količine sadrže kupusnjače te bijela repa.
Goitrogeni mogu ometati rad štitne žljezde te osobama sa poremećenom funkcijom štitne žljezde proporuča izbjegavanje konzumacije ovih namirnica.
S druge strane, poznata je antikarcinogena aktivnost tih istih glukozinolata te se često preporučuje konzumacija brokule, prokulica, cvjetače, kupusa, potočarke i gorušice.
To povrće ujedno sadrži enzim mirozinazu potreban za konverziju inaktivnog prekursora u aktivni spoj iz skupine glukozinolata. Visoka temperatura i dugo kuhanje uništavaju mirozinazu. Stoga brokulu,cvijetaču,broskvu,
Fitati iz žitarica
Cjelovite žitarice sadrže fitate, tvari za koje je pokazano da smanjuju apsorpciju i iskorištavanje nekoliko minerala, uključujući željezo, cink i kalcij.
Za većinu ljudi fitati u prehrani ne predstavljaju veći problem, no u slučaju pretjerane konzumacije cjelovitih, posebice nekuhanih, sirovih žitarica potrebno je razmisliti o dodatnom uzimanju minerala. Teorijski, prehrana s iznimno visokom količinom raznovrsnih vlakana kao što je stroga veganska dijeta ili dijeta sirovom hranom može ometati apsorpciju minerala. Međutim, u praksi se takva stanja u pravilu ne susreću te stoga ova saznanja ostaju na razini teorije.
Alkohol
Alkohol je skriveni izvor kalorija, a 1 g alkohola daje 7 kcal. Međutim, alkohol sadrži tzv. prazne kalorije, a često se naziva i antinutrijent. Ne samo da prazne kalorije porijeklom iz alkohola zauzimaju mjesto kalorijama koje bi trebale potjecati od visokovrijednih namirnica, alkohol direktno ometa apsorpciju, pohranu i iskorištenje nutrijenata u organizmu, čak i kad su nutrijenti prisutni u adekvatnim količinama. Stoga je umjerenost u alkoholu ključ blagotvornog djelovanja na tijelo.
Inhibitori probavnih enzima
Inhibitori proteaza su tvari koje blokiraju djelovanje probavnih enzima tripsina, pepsina i drugih enzima koji razgrađuju proteine te tako onemogućuju adekvatnu probavu proteina. Primjerice, soja i druge mahunarke poznati su izvori inhibitora proteaza.
Postoje i inhibitori amilaza – enzima koji sudjeluju u razgradnji ugljikohidrata, a često se koriste izolirani u pripravcima za mršavljenje, a obično se izoliraju iz bijelog graha.