Antinutrijenti  

Antinutrijenti  

Antinutrijenti su po definiciji tvari iz hrane koje spriječavaju apsorpciju drugih nutrijenata ili mikronutrijenata. 

Vrlo je bitno poznavati svoj organizam i eventualnu tegobu (bolest) kako kod unošenja nutrijenata ili dodataka prehrani, tako i kod unošenja antinutrijenata. 

Ne pozdravljam  ideju proizvoljnog suplementiranja vitamina i minerala napamet, bez uvida u krvnu sliku i stvarne potrebe, ali isto tako voljela bih podići svijest i o antinutrijentima koje unosimo u sebe ni ne znajući kakve interakcije se tada događaju unutar našeg organizma. 

Primjerice svi znamo da špinat sadrži oksalnu kiselinu, i da ga treba par minuta prokuhati kako bi se oksalna kiselina smanjila.

Neki dodaju i mlijeko misleći da na taj način neutraliziraju kiselinu.

Ja ću kratko nabrojati i objasniti najpozntije antinutrijente : 


Oksalati

Prirodne tvari koje se nalaze u biljkama posebice iz skupine voća i povrća koje se, 

ako su u tjelesnim tekućinama prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme.

Zbog toga se osobama sa narušenim funkcijama bubrega i mokraćnog mjehura sugerira izbjegavanje takve hrane.

Goitrogeni iz povrća

Razno povće iz porodice kupusnjača bogato je goitrogenim glukozinolatima, a posebno velike količine sadrže kupusnjače te bijela repa.

Goitrogeni mogu ometati rad štitne žljezde te osobama sa poremećenom funkcijom štitne žljezde proporuča izbjegavanje konzumacije ovih namirnica. 

S druge strane, poznata je antikarcinogena aktivnost tih istih glukozinolata te se često preporučuje konzumacija brokule, prokulica, cvjetače, kupusa, potočarke i gorušice.

To povrće ujedno sadrži enzim mirozinazu potreban za konverziju inaktivnog prekursora u aktivni spoj iz skupine glukozinolata. Visoka temperatura i dugo kuhanje uništavaju mirozinazu. Stoga brokulu,cvijetaču,broskvu,raštiku,kelj,kelj pupčar… (i drugo povrće iz ove skupine) nije dobro prekuhavati nego samo kratko blanširati. 

Fitati iz žitarica

Cjelovite žitarice sadrže fitate, tvari za koje je pokazano da smanjuju apsorpciju i iskorištavanje nekoliko minerala, uključujući željezo, cink i kalcij. 

Za većinu ljudi fitati u prehrani ne predstavljaju veći problem, no u slučaju pretjerane konzumacije cjelovitih, posebice nekuhanih, sirovih žitarica potrebno je razmisliti o dodatnom uzimanju minerala. Teorijski, prehrana s iznimno visokom količinom raznovrsnih vlakana kao što je stroga veganska dijeta ili dijeta sirovom hranom može ometati apsorpciju minerala. Međutim, u praksi se takva stanja u pravilu ne susreću te stoga ova saznanja ostaju na razini teorije. 

Alkohol

Alkohol je skriveni izvor kalorija, a 1 g alkohola daje 7 kcal. Međutim, alkohol sadrži tzv. prazne kalorije, a često se naziva i antinutrijent. Ne samo da prazne kalorije porijeklom iz alkohola zauzimaju mjesto kalorijama koje bi trebale potjecati od visokovrijednih namirnica, alkohol direktno ometa apsorpciju, pohranu i iskorištenje nutrijenata u organizmu, čak i kad su nutrijenti prisutni u adekvatnim količinama. Stoga je umjerenost u alkoholu ključ blagotvornog djelovanja na tijelo. 

Inhibitori probavnih enzima

Inhibitori proteaza su tvari koje blokiraju djelovanje probavnih enzima tripsina, pepsina i drugih enzima koji razgrađuju proteine te tako onemogućuju adekvatnu probavu proteina. Primjerice, soja i druge mahunarke poznati su izvori inhibitora proteaza. 

Postoje i inhibitori amilaza – enzima koji sudjeluju u razgradnji ugljikohidrata, a često se koriste izolirani u pripravcima za mršavljenje, a obično se izoliraju iz bijelog graha.