Crijevni mikrobiom

Crijeva su drugi mozak, i kao otisak prsta, jedinstvena kod svakoga od nas, sa svojim jedinstvenim stanovnicima o kojima ili brinemo, ili ne.Na nama je.
I da…ako ste se ikad pitali gdje točno živi naš imunitet.U njima.
Bakterije su temelj svega na kugli zemaljskoj, bile su prvi oblik života na Zemlji, a vjerovatno će biti i zadnji jer ništa ne može postojati bez njih, pa tako ni mi.Organizmi su to vrijedni divljenja i strahopoštovanja.Žive oko nas, na našoj koži, u našim organima i zato se čovjek naziva holobiontom.Skupom živih bića, u šali kažem da smo hodajući zoološki vrt.I jesmo.
Procijenjuje se da u ljudskim crijevima živi od 10000 do 35000 različitih vrsta mikroorganizama od bakterija,virusa, arheja, protozoja i ostalih, od kojih neke nije moguće uzgojiti u laboratoriju.
Ipak večinu mikrobioma čine bakterije.Dobre bakterije koje imaju važne uloge u našem organizmu i koje surađuju sa našom fiziologijom, jer večina pri pomisli na bakteriju ima sliku bakterije kao uzročnika bolesti.Dakle postoje i dobre za nas bakterije, a za njih ste vjerovatno čuli pod nazivom probiotici.
Neke nove tehnologije danas znanstvenicima pomažu indetificirati sve te vrste, a otkrili su i da DNK pojedinih bakterija ima veći utjecaj na naše zdravlje nego naš vlastiti DNK.
Lijepi primjer mogu biti talijanski ili francuski sirevi, koje definira i formulira bakterija.
Najskuplji i najposebniji sirevi su sa određenog lokaliteta na kojima krave pasu travu ( i sa travom i bakterije toga podneblja). Jednostavno uz sve moderne tehnologije nije moguće u laboratoriju proizvesti identični sir.Zar to nije čudo prirode?
Crijevna dakle fora koja živi u našim crijevnim naborima naziva se mukus, i neki znanstvenici ga nazivaju organom za sebe.
Mukus je ljepljiva, sluzava tvar i se često ispere dok se rade klizme, popularni klistiri, kao preporuka nekih kvazi pametnih nutricionista ili savjetnika o prehrani.
Nakon toga nam padne imunitet, podložniji smo bolestima ( jer nema vojske bobrih bakterija obrane) a potrebne su godine da bi se crijevni mukus ponovno stvorio.Dakle sami sebi ne radimo dobro, ma tko god nam to savjetovao.
Osnovni elementi prehrane za zdrav mikrobiom: PROBIOTICI, PREBIOTICI, FEMENTIRANA HRANA, BEZ GLUTENSKA HRANA, I ZDRAVE NEZASIĆENE MASNOĆE

(HLADNO TIJEŠTENA I BIO ULJA koja ne debljaju, suprotno vjerovanju).

Povezani proizvodi u www.aromarica.hr :

In Balance Sunfiber 180 g – Sangreen

Maslačak korijen bezalkoholni integralni ekstrakt 50 mL – Soria Natural

ProB-4 formula Swanson ProBiotic 60cps

FemFlora probiotici za žene 60 kapsula – Swanson

DIGEPATIC sirup za probavu 250ml – Soria Natural

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) 950mg/30 cps

CYRASIL dodatak prehrani 150 ml