Jačajte imunološki sustav plućnim biljkama

Imunitet je pojam koji označava sposobnost organizma da se brani od patogena i dok god sve u našem tijelu radi besprijekorno, imunosni sustav i ne primjećujemo. No ipak, razne stanice možda upravo u ovom trenutku zajednički rade kako bi nas obranile od nekog virusa, bakterije, parazita ili gljivice. Bolest se javlja u trenutku kada je naš imunosni sustav posebno ugrožen, bilo da je riječ o nekom agresivnom mikroorganizmu ili pak virusu s kojim se još nikada nije susreo.

Imunost se, ukratko, može podijeliti u dvije vrste: na nespecifičnu prirođenu te specifičnu (odnosno stečenu imunost) koja pak može biti stečena prirodno ili umjetno.

Utjecati možemo na stečenu imunost pa bih danas spomenula dvije biljke i jednu aktivnu tvar koje bildaju dišni mikrobiom, dio imuniteta koji je ovih dana napadnut diljem svijeta virusom korona. Ne zna se puno o njemu, ali se zna da napada donje dišne puteve i izaziva teške upale pluća, koje nažalost često imaju i smrtni ishod. Ne postoji još cjepivo pa za sada možemo jačati imunološki sustav plućnim biljkama. Postoje biljke koje potiču zdravlje i funkcioniranje pluća. Djeluju tako da smanjuju nakupljanje mukusa, štite staničnu membranu, potiču funkcioniranje mozga i cirkulaciju, što pomaže u dotoku hranjivih tvari u svaku tjelesnu stanicu.

Echinacea

Ova biljka ima antimikrobno djelovanje i učinkovita je u borbi protiv patogenskih mikroorganizama, dok istovremeno jača imunološki sustav. Echinacea aktivira proizvodnju bijelih krvnih stanica i poboljšava njihovo djelovanje. Istraživanja su pokazala da echinacea može regulirati oslobađanje sluzi i olakšati začepljenost dišnog sustava tijekom gripe i prehlade.

Propolis
Propolis je kruti pčelinji proizvod dobiven preradom biljnog nektara. Ugodnog je aromatičnog mirisa, žuto-zelene do tamno smeđe boje. Njegovi glavni sastojci su vosak, pelud i smole, a tu su i različite aktivne tvari kojih je do danas diljem svijeta izolirano više od 300. Posljednjih desetljeća propolis pobuđuje sve veće zanimanje znanstvenika, te je dokazana njegova učinkovitost protiv bakterija, virusa herpesa i gripe.

Timijan
Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.

Eukaliptus
Eukaliptus se može koristiti za liječenje različitih bolesti respiratornog sustava, uključujući gripu, meningitis, prehladu, upaljeno grlo, sinusitis i bronhitis. Eukaliptus ima moćna antiseptička, protuupalna i antivirusna svojstva.Ima moćna antioksidacijska svojstva koja jačaju imunološki sustav i sudjeluju u prevenciji bolesti.

Miloduh puzajući (Izop)
Izop je biljka poznata po svom blagotvornom djelovanju na pluća. Pomaže kod iskašljavanja sluzi i smanjuje začepljenosti uzrokovane upalom sinusa ili nekim virusnim infekcijama. Nadalje, ova biljka ima antioksidacijska i protuupalna svojstva koja mogu smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu i osloboditi tijelo od neželjenih toksina. U prošlosti se ova biljka koristila za ublažavanje simptoma astme, bolova u želucu i upale pluća.

ružmarin,aromarica

Ružmarin
Baš poput Echinacee, ružmarin ima odlično antimikrobno djelovanje, a eterična ulja ružmarina imaju moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Ružmarin se već stoljećima koristi za ublažavanje simptoma prehlade, upaljenog grla, gripe, kašlja, bronhitisa i infekcija respiratornog sustava.

Piše: Monika Antolović, fitoaromaterapeut