Kosa

Ukras žene, pokazatelj zdravlja i stanja organizma iznutra.
U zadnje vrijeme sve više je upita oko ispadanja kose, pa evo lagani tekstić.
Uvijek krećem od neke definicije, pa bi tako definicija kose bila :
Skup vlasi (dlaka), nitastih izraslina građenih od bjelančevina koje su orožale, elastične, i raspoređene po koži tijela, a svrha im je zaštita kože (tijela).
Dlaka raste mitotskom diobom stanica na onom mjestu na kojem stanice folikula i korijena čine jedinstvenu staničnu masu, tzv. matricu dlake.
I u dlakama, kao i u epidermisu, novonastale stanice putuju prema vrhu dlake. Različite dlake žive različito dugo. Tako obrve i trepavice žive nekoliko mjeseci, dok dlake u vlasištu žive nekoliko godina.
Vlas je pretežno (oko 80%) građena od proteina keratina, zatim sadržava oko 17% drugih proteina, 1% lipida, oko 0,5% mineralnih supstancija i tragove nukleinskih kiselina.
Alopecije su stanja gubitka dlake na vlasištu i/ili drugim dijelovima tijela.Takva stanja mogu nastati, na primjer, nakon provođenja rigoroznih dijeta ili kao posljedica određenih bolesti (mononukleoze, ili sad popularnog Sars Covida) no čest uzrok jačeg ispadanja kose su i hormonalne promjene poput trudnoće, poroda , menopauze, ili kod bolesti štitnjače (hipotireoze i hipertireoze), te nekih kroničnih i zloćudnih bolesti, te uslijed stresa.
Nemojte podcjenjivati ovo zadnje stanje. Kosa najčešće opada zbog stresnog stanja, kao odgovor organizma na neko stresno stanje. Čuli ste sigurno da od naglog šoka u ratu, smrti bližnjeg ili kad djete vidi prometnu u momentu posijedi. Vrlo su to slične situacije stresa za organizam.
Pišem o tome jer konstantno podcjenjujemo stres!
Duga, zdrava, sjajna kosa je u povijesti bila pokazatelj vitalnosti i dobrog zdravlja, i puštali su je i muškarci. I danas je zapravo tako.
Ljekarna je puna B kompleksa, biotina, kolagena goveđih, kolagena ribljih, preslice, koprive i raznih šampona, ali želim da osvijestite taj stres i naučite građu kose, jer jedino tako ćemo imati napredak.
Opustite se…
Događaje oko nas na koje ne možemo utjecat-otpustite. Oni se događaju oko nas, ne u nama.
Dišite, prošetajte, naspavajte se i pijte pobogu vode!
Voli vas Monika, volite i vi sami sebe.