Neravnoteža hormona kod žena

Neravnoteža hormona kod žena i djevojčica 

 

7 od 10 ženica koje uđu u ljekarnu imaju pitanje oko hormona, neovisno o godinama.

Od 10 do 80.

Pokušati ću danas objasniti na način razumljiv skakoj od njih.

Od 10 do 80.

Svi hormoni nastaju iz pregnenolona (za koji trebate dovoljno kolesterola HDL-kolesterola). Ako ste u stalnom stresu, nadbubrežna žlijezda  proizvodi previše kortizola i ne ostaje dovoljno pregnenolona za proizvodnju progesterona.Došlo je do disbalansa.

Manjak progesterona smanjuje osjećaj zadovoljstva, povećava stres, povećava razinu kortizola i deblja nas, te na  taj način dolazi do esteogenske dominacije.

Estrogensku dominaciju mogu uzrokovati i ksenoestrogeni ili hormonske (endokrine) smetnje. Te umjetne kemikalije imaju sličnu kemijsku strukturu kao estrogen i oponašaju njegove funkcije u tijelu.

Estrogenska dominacija je krivac i za preuranjeni pubertet kod djevojčica danas, a kako je žensko zdravlje preprebitno za reprodukciju i opstanak ljudske rase, voljela bih da se više radi na prevenciji i da više pažnje obratimo na naše djevojčice, koje će biti stup obitelji 

danas – sutra, a tako i temelj društva općenito.Svaki temelj mora biti, čvrst i jak.

Čisto da si vizualizirate i shvatite razlike između ova dva hormona, banalizirat ću dominaciju estrogena i za primjer uzeti travu.

Estrogen djeluje kao gnojivo od kojega raste trava, a progesteron kao kosilica za travu.

Kada je nivo estrogena previsok (trava buja), a nivo progesterona prenizak (kosilica),

onda trava buja kao luda. Na taj način se razvija dominacija estrogena.

Simptomi niskog nivoa progesterona i dominacije estrogena uključuju celulit, bujne i bolne grudi, miome na materici, cistu na dojci, proširene vene,nagomilavanje masnoća oko kukova, bolne menstruacije, nadimanje,ponekad zatvor  i velike promjene raspoloženja.

Povišen nivo estrogena uključuje i veliki rizik od raka dojke, tako da je iznimno bitno pratiti promjene na grudima, i redovito ih kontrolirati ultrazvukom/mamografom.

 

Plodnost i menstrualni problemi.

Estrogen raste u zidovima maternice, jer se svakog mjeseca maternica priprema za začeće (sjećate li se usporedbe sa travom?) međutim, i hormon progesteron ima jako važnu ulogu. Progesteron služi tome da zadrži taj sloj na zidu materice oko 14 dana nakon ovulacije, za slučaj da dođe do začeća. Ako dođe do oplodnje, nivo progesterona skače. Ako ne dođe do začeća, nivo progesterona opada, što dovodi do ljuštenja zida materice, tj. menstruacije.

Međutim, ako je nivo progesterona nizak, taj proces može dovesti do toga da i ne dolazi do skoka progesterona. To može dovesti do neredovnih i obilnih menstruacija i poteškoća sa začećem. Može doći i do migrena prije menstruacije i drugih, intenzivnijih simptoma PMS-a.

 

Vaše tijelo više ne sagorijeva masnoće.

Umjesto toga, organizam koristi glukozu iz krvotoka, što obično znači da vaš organizam počinje da razlaže mišićno tkivo kako bi dobio instant-energiju.To može dovesti do stvaranja masnih naslaga i celulita.

 

Zadržavanje vode.

Hormon progesteron je prirodni diuretik – sprečava zadržavanje suvišne soli i vode u ćelijama, pa nema ni zadržavanja vode u organizmu. Kada je nivo progesterona nizak, dolazi do zadržavanja vode u tijelu, posebno u nogama, člancima i stomaku.Često su naduti i prsti na rukama, lice izgleda podbulo i grudi otiču i postaju osjetljivije.

Zgodno je znati (ako vam se da popratiti tjelesnu temperaturu u danima iza ovulacije pa do mjesečnice) da je ona u tim danima nešto niža kod nedostatka progesterona u tijelu.

 

Gdje se nalaze ksenoestrogeni?

 

U mesu i mliječnim proizvodima životinjskog porijekla iz konvencionalnog uzgoja, hormonskoj zamjenskoj terapiji, progesteronskim kremama i kozmetici, genetski modificiranoj soji, zagrijanoj plastici te brojnim jeftinim šamponima, losionima, osvježivačima zraka, omekšivačima rublja, insekticidima, a da ne spominjemo mikroplastiku koja je sada prisutna svugdje – od pitke vode do hrane.

Prirodni progesteron u hrani ne postoji, niti postoje namirnice bogate progesteronom, ali možete povećati progesteron, prirodnim putem ako jedete namirnice koje sadrže nutritijente koje poboljšavaju lučenje ovog hormona kao što su brokule, broskva,špinat, kupus, cvjetača,prokulice, bundevine sjemenke te orašasto voće.

Od dodataka prehrani svakako je poželjna nadopuna joda (lugolova otopina) spirulina ili klorela zbog sastava mikronutrijenata koje sadrže i konjac vlakno (poznatije kao Glukomanan).

I da se vratimo na početak teksta, smirivati nadbubrežnu žlijezdu, to jest kontrolirati kortizol (hormon stresa) adaptogenim biljkama.

Rhodiola,valerijana,šafran i pasiflora, paziti kod bolesne štitne žlijezde, tu je najsigurnija Aschwaganda, Indijski ginseng.

Zgodna je i Sorijina tinktura Nerval koja u sastavu ima sinergiju biljaka za smirenje stresa.

 

Od dodataka prehrani  bitnih za pripomoć pri stvaranju progesterona svakako uvrstiti:

 

  • zink

 

  • magnezij 

 

  • vitamin E 

 

  • B6 

 

  • vlakna

 

  • vitamin C

 

Općenite preporuke za zdraviju prehranu znamo već svi, što znači izbjegavati šećere, slatkiše, gazirane sokove i pivu.

Promišljati i planirati o onome što (ne)unosimo u svoje tijelo, i svakako u rutinu uvesti šetnje.

Duge, kratke, po prirodi, sa kućnim ljubimcom, same, ali svakako ih uvesti i zbog onog dijela o stresu.

Neka to bude smirivanje Vaših misli, osluškivanje same sebe, jer samo na taj način ćemo se osvijestiti.

Mi žene vozimo prebrzo i predugo kroz dan, tjedan, mjesec, godinama i ćesto zaboravimo na same sebe. 

Bitno je biti sam sa sobom i sa svojim mislima, a idealno bi bilo šetnju odraditi navečer, i otpustiti dan koji je iza nas. 

 

Pazite na sebe! 

 

Voli vas Monika.