Palo Santo eterično ulje

Palo Santo
Oduvijek obožavam ovo eterično ulje, umiruje i uzemljuje moju hiperaktivnost, vraća me u bit, centrira me.
Palo Santo je mistično drvo koje raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu, smirni i kopalu. Palo santo znači „sveto drvo“, i u njegovoj domovini, prašumama Perua ne sijeku ga, već sakupljaju otpale grančice i njih se destilira, ili pakira za paljenje ( kađenje, dimljenje).
Čarolija svetog drveta je u alkemijskom procesu koji se događa nakon njegove smrti. Da bi Palo Santo dobilo svoja magična i ljekovita svojstva mora umrijeti, ali ne bilo kakvom smrću,ne nasilnom, već samo prirodnom smrću starih stabala.
Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna.
Mnogi uživaju koristeći Palo Santo za energetsko čišćenje i zbog njegovih ljekovitih svojstava sličnim kadulji i cedru.
Palo Santo stvara duboko stanje opuštenosti, mira i mentalne jasnoće, uklanja ustajalu, negativnu energiju i pročišćava prostor, povećava pozitivnu energiju, sreću i uspjeh, te podiže vibraciju.
Tradicionalno se koristi za ublažavanje prehlade, simptoma gripe, stresa, astme, glavobolje, anksioznosti, depresije, upala, i zacjeljenje emocionalnih rana.Također je antibakterijsko, odlično je za razne fizičke boli, upale, pomaže kod kožnih bolesti, pa čak i raka, jer sadrži 75 % d-limonena, koji je poznati antitumorski spoj.
Od usitnjenjih dijelova, strugotina drveta, može se također skuhati ljekoviti čaj (dekokt, mora se kuhati, ne samo preliti )
Izvrstan je za smirenje, imunološki sustav, živčani sustav i za brži oporavak od bolesti.
Nije ovo ulje za svakoga, ali ako se prepoznate, bit će to doživotna i duboka ljubav.
Kemijske sastavnice u ulju su :
Limonene, alpha-Terpineol, beta-Bisao-lene, Carvone, trans-Carveol, Juneol