Petit grain gorke naranče Citrus aurantium ssp. amara

Profinjeno, parfemsko eterično ulje Petit grain dobiva se destilacijom kožastih listova biljke Citrus aurantium. Petit grain se nazivaju i ostala eterična ulja dobivena destilacijom listića citrusastih biljaka poput  mandarine, limuna, bergamota, kombave.

Eterično ulje petit grain gorke naranče djeluje balansirajuće, harmonizirajuće i daje energiju. Smanjuje svakodnevne napetosti i otklanja bezvoljnost. Umiruje, opušta i potiče dobar san. Djeluje sedativno na tijelo i um. Petit grain gorke naranče pomaže kod mentalne iscrpljenosti i stanja izazvanih stresom, pogotovo ljutnje i panike, i pomaže umiriti brze otkucaje srca. Slatki i gorak miris petit graina gorke naranče koristi se kod mladih i starijih osoba kao pomoć kod promjena raspoloženja. Jedno od najvrjednijih svojstava eteričnog ulja petit graina gorke naranče je balansirajući i tonirajući efekt na masnu kožu i kosu. Ne izaziva preosjetljivost i nije fototoksično eterično ulje, stoga se često koristi u kozmetičkim pripravcima, naročito za masnu kožu ili kožu sklonu aknama, te za mješovitu ili masnu kosu. Obnavlja, regenerira i revitalizira kožu.

Eterično ulje listova je vrlo jak spazmolitik te se koristi kod mišićnih grčeva i bolova, često u kombinaciji a analgetičkim eteričnim uljima poput lovora, zimzelena, ružmarina kt. kamfor.

Nezamjenjivo je kod upale mišića nakon sportskih aktivnosti, bolnih mišića nakon dugotrajnog sjedenja u neispravnom položaju i slično.

Oprez: Nije preporuka za vrijeme prva tri mjeseca trudnoće zbog nedostataka istraživanja na trudnicama. 

Petitgrain gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara) eterično ulje 10ml

 

Botanički naziv: Citrus aurantium ssp.amara

Zemlja porijekla: Paragvaj

Uzgoj: conv

Dio biljke: list

Aktivne tvari: linalil-acetat, geranil-acetat, linalol, geraniol, nerol, alfa-terpineol

Proizvod je u EU registriran kao prirodni začinski ekstrakt za hranu.

Djelovanje: snažan spazmolitik; smirujuće.

Indikacije: mišićni grčevi i bolovi, nervoza

Kemijske sastavnice: linalil acetat, linalol, α-terpineol, geranil-acetat