Prehlade – infekcije dišnog sustava

Obična prehlada je najčešća bolest kod čovjeka i djece.
Ona je više blaga smetnja nego bolest, jer nije popraćena povišenom temperaturom, a klinički je okarakterizirana hunjavicom, kihanjem i začepljenim nosom.
Prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, i pravilu oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću. Najbrojniji su i najvažniji rinovirusi, a poznato je više od 100 različitih tipova.
Zatim dolaze koronavirusi, virusi parainfluence i adenovirusi, a kod male djece je osobito važan respiratorni sincicijski virus (RSV).
Rinovirusi se češće pojavljuju u jesen i proljeće, obitelj koronavirusa voli baš zimu, dok se enterovirusi pak pojavljuju kroz ljeto.
Kod obične prehlade povišena temperatura i drugi opći simptomi obično izostaju, ali pri infekciji patogenijim uzročnicima na početku bolesti mogu biti izraženi osjećaj umora, glavobolja ili blaži bolovi u mišićima.
Bolest je samoizlječiva, nakon prosječnog trajanja od 4 do 6 dana, a komplikacije su vrlo rijetke. Uobičajeni laboratorijski nalazi, kao sedimentacija i broj leukocita uglavnom su normalni.
Sredstva protiv prehlade su popularna, ali je većina njihovih dobrih učinaka dvojbena. Acetilsalicilna kiselina (aspirin) čak može povećati rasijavanje (izbacivanje) virusa, a simptome samo blago poboljšati. Ako je potrebno davati lijek da bi ublažio bol ili vrućicu kod djeteta ili osobe u razvoju, prednost se daje paracetamolu ili ibuprofenu.
Gripa, Influenca se razlikuje od obične prehlade po ozbiljnost bolesti, visokoj temperaturi, općoj nemoći.
Pretragom krvi može se dijagnosticirati zaraza influencom, premda nije uvijek potrebna i raspoloživa. Čak je bolje za utvrđivanje dijagnoze influence pronalaženje virusa u kulturi dišnih lučevina.
Simptomi počinju 24 do 48 sati nakon infekcije i mogu nastati iznenada. Treskavica i osjećaj grozničavosti mogu biti početni pokazatelj influence. Tijekom prvih nekoliko dana vrućica je česta i temperatura se može povisiti na 38,8o C do 39,4o C.
Većina ljudi se osjeća dovoljno bolesno pa ostanu ležati u krevetu, imaju bolove po čitavom tijelu, najviše izražene u leđima i nogama. Glavobolja je često jaka s bolovima oko očiju i iza njih. Pri jakom svjetlu glavobolja može biti jača.
U početku dišni simptomi mogu biti relativno blagi s grabenjem u bolnom ždrijelu, osjećajem pečenja u prsima, suhim kašljem i curenjem iz nosa. Kasnije kašalj može postati jak i produktivan pa bolesnik može početi iskašljavati. Koža može biti topla i užarena, naročito na licu. Usta i ždrijelo mogu se zacrvenjeti, oči suziti, a bjeloočnice mogu biti lagano upaljene. Bolesna osoba, naročito dijete, može imati mučninu i povraćanje.
Nakon 2 do 3 dana većina simptoma naglo nestane i vrućica obično prestane, premda katkada traje do 5 dana. Međutim, bronhitis i kašljanje mogu potrajati 10 dana ili dulje, a do potpunog nestajanja promjena u dišnim putovima može proći 6 do 8 tjedana.
Slabost i umor mogu potrajati nekoliko dana ili ponekad tjednima. Osoba izložena virusu influence stvara protutijela koja štite od ponovne infekcije tim određenim sojem.
Zgodna je činjenica da se broj prehlada u jednoj kalendarskoj godini smanjuje tijekom dječjeg života, kako njihov imunitet stasa i postaje sve snažniji i otporniji na viruse.
Kod prehlada i gripa, te općenito u respiratornom sustavu eterična ulja imaju najširu primjenu u obliku inhalacija ili dermalnog nanošenja. Tako da možemo eterična ulja kapati u difuzer, te ih na taj način raspršivati u prostor i u svoj dišni sustav, ili ih možemo razrijediti u biljnom ulju i topikalno nanositi, tj. mazati na prsa, leđa ili tabane.
Postoje i sigurne gotove mješavine spremne za primjenu. Dijele se jasno po dobnim skupinama dozvoljenih eteričnih ulja u određenoj dobi.
Tako da imamo balzame za topkilanu primjenu (utrljavanje na kožu) u prvoj godini života :
Balzam za primjenu od 1-3 godine :
Balzam za odrasle :
Eterična ulja koja možemo raspršivati difuzerom kod prehlada odraslih osoba jer sadrže 1.8 cineole, pinene i ostale aktivne sastavnice koje blagotvorno djeluju na širenje plućnih alveola i na razrijeđivanje sluzi u dišnom sustavu :