Retinol – vitamin A

Retinol (poznatiji kao A-vitamin) je nesumnjivo odličan za vašu kožu. Smatran je kozmetičkim sastojkom i nalazi se samo u bezreceptnim proizvodima (većinom za njegu kože).

Retinol može biti razložen u druge oblike vitamina A koji mogu biti pronađeni u proizvodima za njegu kože ili proizvodima koji se izdaju na recept.

Bilo da je bezreceptni ili na recept, vitamin A u svim svojim oblicima djeluje kao stanični komunikator. To znači da može reći stanici kože da se ponaša i čak izgleda kao normalnija, mlađa stanica. Kada je vaša koža oštećena suncem, ova je komunikacija iznimno blagotvorna jer suncem oštećena koža stvara nezdrave, abnormalne i nefleksibilne stanice kože.

Potiče proizvodnju kolagena, prevenira i reducira bore, ubrzava proces izmjene stanica kože, pomaže kod problema s porama i hiperpigmentacijama, osvjetljava ten.

Beta karoten je nužan za sintezu retinola koji se u prirodi nalazi u jetri, ribljem ulju i  žumanjcu,a namjernice bogate beta karotenom su mrkva, dinja, spirulina, breskva, batat, muškatna tikva.

Astaksanthin pripada skupini karotenoida ( keto-karotenoid) i najsnažniji je antioksidans u borbi protiv oksidacijskog stresa kožnih stanica.