Sikavica (Silybum marianum Gaertn)

Sikavica (Silybum marianum Gaertn)

 

Sikavica je već planetarno poznata biljka za čišćenje i obnovu jetre, jer pretjerana konzumacija alkohola i virusi koji oštećuju jetru (hepatotoksični virusi) glavni su uzročnici bolesti jetre.

Skupina aktivnih tvari, flavonolignana, koji su aktivna sastavnica sikavice, nazivaju se zajedničkim imenom silimarin.

Flavonolignani su pak sitni dijelovi flavonoida ( vitamina P) oni su grupa spojeva koje nalazimo u većini voća i povrća, poglavito onih tamnih i jarkih boja, a koji su dokazano povezani sa smanjenjem rizika bolesti.

Silimarin, glavni aktivni sastojak sikavice, usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće.

Ona je jedinstvena biljka za slabu, masnu i oštećenu jetru te dodatna pomoć kod hepatitisa i ciroze jetre.Također povoljno djeluje na nepravilan rad slezene i žuči, a zbog sadržaja gorkih tvari, pomaže i kod blažih želučanih tegoba i tegoba vezanih uz slabu probavu. 

Sikavica je i poznati stimulator mjesečnice, a zanimljivo je da se u današnjoj medicini još uvijek u slučaju trovanja gljivom zelenom pupavkom daju visoke doze sikavice, kako nebi došlo do smrtnog ishoda.Mislim da to dovoljno govori o ovoj na prvi pogled pikavoj i neuglednoj biljčici, i da niti jedna biljka ne zaslužuje toliku pozornost kao ona. 

Često ju se zamjenjuje za stričak, osjak ili neki drugi pikavac ljubičastog cvijeta, međutim poznavatelji biljaka je ne mogu zamijeniti.Meni osobno je to gotovo nemoguće! 

Sikavica ima vrlo specifičan list koji je prošaran bijelim šarama, kao da ste prolili mlijeko po njima.Kod sikavice je najpotentniji i ljekovit dio njeno sjeme, a u provedenim kliničkim ispitivanjima, prosječna dnevna doza primjene bila je 420-480 mg, podijeljena u 2-3 dnevne  doze.Međutim, primjenjivane su i veće doze: 600 mg na dan za terapiju kod dijabetesa tipa II, ili 1.200 mg na dan kod kroničnog hepatitisa C.Kod prevencije, proljetnog detoxa ili dijete dovoljno je dodati u prehranu 400mg.

Kombinirana terapija silimarinom i selenom uspješno zaustavlja progresiju karcinoma prostate.

Pojedine su studije ispitivale na staničnim kulturama inhibicijski učinak silimarina na migraciju stanica specifičnog metastaziranog melanoma. Za metastatski melanom danas se sa sigurnošću zna da je povezan s aktivacijom beta-katenin signalizirajućeg puta. U toj studiji željelo se ispitati da li silimarin utječe na tu aktivaciju. Primjena silimarina dovodi, ovisno o dozi, do inhibicije migracije stanica te do redukcije stanične akumulacije beta-katenina.Rezultati su potvrđeni ispitivanjem učinka silimarina na stanice melanoma aktivirane beta-kateninom i dezaktivirane beta-kateninom. Silimarin inhibira migraciju stanica melanoma neposredno djelujući na signalizirajući put beta-katenina.

Studija Murata  dokazala je da primjena silimarina u in vitro uvjetima dovodi do supresije fibrilnih formacija amiloidnih beta proteina i neurotoksičnosti stanica mozga. In vivo ispitivanja dokazala su da primjena 0,1% silimarina, dovodi u vremenskom periodu od šest mjeseci do smanjenog nakupljanja amiloidnih beta proteina i poboljšanja u ponašanju, te do smanjenja abnormalnosti. Značajno je smanjen i stupanj anksioznosti.

 Dokazano je da unos silimarina uzrokuje smanjenje proizvodnje amiloidnih beta oligomera. Silimarin je potencijalno sredstvo za primjenu u svrhu prevencije nastanka Alzheimerove bolesti

Iako se danas fitoterapeutici sikavice najčešće upotrebljavaju zbog svog hepatoprotektivnog učinka, postoji veliki broj različitih ispitivanja koja su potvrdila mogućnosti njihove primjene i kod drugih oboljenja.

Sikavica je ljekovita biljna vrsta dokazanog učinka i dokazane sigurne dugotrajne primjene, koja se koristi stoljećima. Ako govorimo o eventualnoj nedjelotvornosti fitoterapeutika sikavice u pojedinim stanjima, moramo imati na umu činjenicu da su preporučene terapijske doze sikavice u velikoj većini slučajeva puno veće od onih koji se nalaze na uputstvima o upotrebi proizvoda koji su registrirani u Republici Hrvatskoj.

Pri preporuci za primjenu u svrhu postizanja optimalnog učinka potreban je oprez u odnosu na predloženu dnevnu dozu, ali u principu sikavica je iznimno sigurna biljka, koja nema kontraindikacija sa lijekovima.Zagooglajte je.Doista je divna!  

 

 

Pazite na svoju jetru! 

Monika Antolović 

Fitoaromateraput