Silicij mineral ljepote

Silicij je najrasprostranjeniji element na Zemlji nakon kisika , ali naš ga organizam ne može sintetizirati, treba ga unositi posebno u organizam.

Silicij koordinira ostale minerale kalij, natrij, magnezij, željezo, bakar, fosfor, selen, i cink tako da ih regulira, dajući signale elektrolitima kako da funkcioniraju.

Od biljaka silicij nalazimo u prosu, bambusovim izdancima i u preslici. U tragovima ga sadrži i plava riba, cjelovite žitarice (prvenstveno zob, ječam i smeđa riža), mahunarke

(osobito zelene mahune, grašak, grah, soja), krastavac, zelena salata, rotkvica, repa, celer, rajčica, bademi, grožđe (uključujući i suhe grožđice), jabuka.

Ljepotu i dugovječnost kineskih žena dugujemo prvenstveno siliciju iz bambusa, njihova je koža glatka, vrlo brzo zacjeljuje, nokti čvrsti, a kosti su im čvrste kao i zubi sve do starosti. Silicij djeluje na vezivno tkivo, tako da je kineska nacija u deficitu sa celulitom ( za razliku od Amerike) , manjak silicija očituje se stvaranjem bora na koži, slabijim zubima i desnima, gubitkom i stanjivanjem kose. U slučaju osteoporoze, doza silicija koju liječnik prepisuje može dostići i do 40 mg silicija dnevno.

Uganuća ili puknuća kosti kod sportaša uvijek se prepisuje silicij zbog bržeg i kvalitetnijeg sraštanja.

Silicij je ključan za elastičnost i prohodnost krvnih žila te za zdravlje dišnog i koštano-mišićnog sustava, potpomaže staničnu komunikaciju, te veže na sebe toksine u probavnom sustavu i pomaže njihovu uklanjanju iz tijela. Ne nazivaju ga uzalud mineralom ljepote.

Foto Ivona Kovačević Nemec fitoaromaterapeut