Thymus sp. Lamiaceae

Timijan (Thymus sp. Lamiaceae) nije jedna vrsta

Ima više vrsta roda Thymus koje se koriste u fitoterapiji. Najpoznatija je Thymus vulgaris, no europska farmakopeja navodi kako se timijanom naziva i Thmyus zygis, odnosno jarmasti timijan. To su dvije službeno ljekovite vrste, ali u fitoterapiji i aromaterapiji koriste se i druge vrste ovog roda:

Thymus serpyllum je majčina dušica, no pod tim jednim nazivom skriva se nekoliko vrsta. Majčina dušica u narodu se koristi za puno namjena, a zbog blagosti okusa i djelovanja dobila je i taj naziv. Ipak, u službenoj farmaciji nije istovrijedna timijanu, stoga se, primjerice, sirupi ne izrađuju od majčine dušice nego od timijana.

Thymus satureioides nije dobavljiv na našem tržištu. Dostupno je njegovo eterično ulje (trgovački naziv timijan borneol) bogato antibakterijskim i protuupalnim spojevima borneolom i karvakrolom.

Thymus mastichina (španjolski timijan) nije prisutan na tržištu, osim kao eterično ulje koje u kemijskom sastavu sadrži 1,8-cineol i koristi se kod dišnih infekcija.

Timijan, običan i jarmasti, sadrže niz ljekovitih spojeva. To su glikozidi fenolnih spojeva, flavonoidi, kavena i ružmarinska kiselina. Oni su presudni za djelovanje timijana u vodenim ekstraktima, kao što su čajevi i sirupi. Ipak, timijan je prije svega poznat kao aromatična biljna vrsta – bogat je eteričnim uljem koje mu daje i karakterističan miris. Timijan je vrsta koja je kemijski iznimno kompleksna. Ovisno o malim genetskim varijantama i podneblju, kemijski sastav eteričnog ulja timijana može nevjerojatno varirati, pa postoje različiti kemotipovi timijana, čiji nazivi potječu od naziva karakterističnih, odnosno dominantnih kemijskih spojeva u pojedinom eteričnom ulju. Pojava kemotipova timijana nije samo akademskog karaktera, jer su eterična ulja većine kemotipova dostupna na tržištu.

 

Kemotipovi u aromaterapiji

Timijan kemotip timol najrašireniji je kemotip. Timol pripada klasi fenola, spojeva koji iskazuju jaku antibakterijsku aktivnost, no to su istodobno i prilično agresivni spojevi koji mogu iritirati kožu i sluznicu. Nažalost, ovaj kemotip je raširen i zbog činjenice što se lako patvori sintetskim timolom, čime se pojačava njegova iritativnost. Uglavnom se koristi kod bakterijskih infekcija kože, mokraćnog i dišnog sustava. Zbog jake iritativnosti, uvijek se mora razblažiti u biljnom ulju i nikad se ne koristi na koži nerazblažen. Koristi se na nekoliko načina: oralnim putem u uljnim kapsulama, u supozitorijima (čepićima) te u uljima i gelovima za kožu. Naravno, priprema i uzimanje oralno ili  putem supozitorija rezervirano je za profesionalce i nije za laičku upotrebu. Vrlo često koristi se u sinergijskim kombinacijama s uljima bogatim karvakrolom, poput mravinca (origana) , te eugenolom, poput klinčićevca (list ili pupoljak).Jarmasti timijan je najsličniji timolu.

 

Timijan kemotip linalol vrlo je blag, sadrži alkohol linalol i gotovo nikad neće izazvati iritaciju kože. Ovo ulje koristi se i kod raznih infekcija (kožnih, mokraćnih i dišnih). Premda je njegova antibakterijska aktivnost manja, daleko je sigurniji za primjenu jer ne iritira. Zato ga je moguće koristiti na malim površinama kože bez razrjeđivanja, primjerice kod čireva na koži ili gnojnih zanoktica i jako upaljenih akni. Ovakav direktan način nanošenja nije dobar za veću površinu kože.

 

Timijan kemotip geraniol “najženstveniji” je od svih kemotipova jer podsjeća na miris ruže. Premda se naziva kemotip geraniol (klasa spojeva alkohola), u kemijskom sastavu ističe se geranil-acetat (klasa spojeva estera). Premda esteri obično ne iskazuju jak antibakterijski učinak, ovaj kemotip snažan je poput kemotipa linalola, s tim što je posebno djelotvoran protiv raznih vrsta gljivica koje izazivaju kožne infekcije. Stoga je on, uz čajevac (Melaleuca alternifolia), metvulju (Monarda fistulosa) i palmarosu (Cymbopogon martinii var. motia), još jedno ulje koje se koristi kod gljivičnih infekcija kože i urogenitalnog sustava. Posebno je pogodan kod osoba koje su alergične na eterično ulje čajevca.

 

Timijan kemotip tujanol jedan je od najrjeđih kemotipova i već nekoliko godina često dolazi do nestašice ovog ulja na tržištu. Šteta što ima relativno visoku cijenu, jer bi u suprotnom to ulje bilo ono što je u današnjem svijetu aromaterapije čajevac. Prema francuskim autorima, djeluje izvrsno protiv bakterija, uključujući i mikoplazme, ureaplazme i klamidije, izvrsno djeluje i protiv gljivica, a nije iritativno. Djeluje tako da snažno potiče organizam. 

 

Koristi se na mnoge načine: nanošenjem razblaženog ulja na kožu, u olekapsulama i vagitorijima. 

Eterično ulje intenzivna je mirisa te gušće i viskoznije od eteričnih ulja drugih kemotipova. Uglavnom se primjenjuje kao pomoć kod kroničnih i upornih infekcija klamidijama, ureaplazmama i mikoplazmama.

 

Timijan kemotip cineol rijetko je dostupno eterično ulje. Koristi se, kao i većina eteričnih ulja bogatih spojem 1,8-cineolom, za inhalacije i dermalne pripravke kao ekspektorans, odnosno tvar koja olakšava iskašljavanje. 

 

Monika Antolović

Fitoaromaterapeut