Ylang Ylang eterično ulje

Ylang-ylang je ulje koje ili obožavaš, ili ga ne podnosiš apsolutno, ovisno o našem vomeonazalnom organu.
Ja nisam u ovim prvima, ali velika većina žena ga naprosto obožava.
Ylang se u krajevima iz kojih potječe koristio za olakšavanje kolika, protiv zatvora, loše probave i bolova u trbuhu te za reguliranje disanja i broja otkucaja srca (stres, anksioznost), a u Indoneziji su njima prekrivali bračne postelje mladenaca.
Ova uporaba vjerojatno proizlazi iz njegove tradicionalne primjene kao afrodizijaka i seksualnog stimulansa. Žene tropskih krajeva stoljećima su ulje ylang-ylanga dodavale kokosovoj masti s kojom su njegovale kožu i čuvale se od uboda kukaca.
Danas nalazi najširu primjenu u kozmetičkoj industriji. Kao sastojak mirisnih kompozicija ulazi u sastav parfema, losiona, anti stres rollera, sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda.
Destilacija cvijetova se provodi u malim kotlovima kako bi se izbjeglo oštećenje nježnih cvjetova pod velikom masom biljnog materijala. Madagaskarske destilerije proizvode četiri, a ponekad i pet frakcija eteričnog ulja: prva, najcjenjenija naziva se Ekstra superior, druga Superior, pa Totum…itd …Svakom daljnom frakcijom opadaju mirisne i terapijske kvalitete ulja, i prati ih u stopu i cijena pojedine frakcije.
Istraživanja eteričnog ulja ylang-ylanga su u laboratorijskim pokusima potvrdila njegov jak utjecaj na središnji živčani sustav koji se manifestira umirujućim, anksiolitičkim i sedativnim djelovanjem koje utječe i na smanjenje tlaka te ostvaruje učinak na ublažavanje aritmija , uravnoteženje nervnog i spolnog sustava i razne druge tegobe . Dokazna su mu i spazmolitičko i analgetičko djelovanje.
Aromaterapijski priručnici opisuju ylag-ylang kao eterično ulje koje pomaže u uspostavljanju osobnog mira i otklanjanju ljutnje koja je često prepreka za meditaciju, iscjeljivanje i sve duhovne aktivnosti.
Eterično ulje ylang-ylanga povoljno djeluje na sve tipove kože, a zbog balansirajućeg djelovanja na produkciju sebuma, posebno je djelotvorno u njezi masne kože. Njegovo blago antibakterijsko djelovanje pomaže u sprječavanju bakterijskih infekcija i kontroli nastanka akni i mitesera.
Ylang-ylang omekšava kožu i stimulira regeneraciju stanica njezinog površinskog sloja. Zbog opuštajućeg djelovanja na mišiće lica i smanjenje napetosti (važnih čimbenika nastanka bora), ulje štiti kožu od prijevremenog starenja i pojave bora. U njezi kose, njegova primjena se preporučuje u tretmanima oštećenih vrhova.
Oprez je nužan samo kod trudnica, dojilja i male djece, te kod osoba posebno osjetljivih na moguće iritacije.
Više na linku
https://aromarica.hr/product/ylang-ylang-totum-cananga-odorata-bio-etericno-ulje-5ml-oshadhi/
www.aromarica.hr