Željezo kao dodatak prehrani

Bioraspoloživost željeza je najpotentnija iz hema, koji se jasno nalazi u crvenom mesu, međutim biljni izvori mogu biti jednako dobar izvor, ali traže planiranje i balansiranje pravim namirnicama ili dodacima prehrani. 

Također se tu pojavljuje problem smanjene apsorpcije željeza, pogotovo uz mnogo polifenola ( kava, zeleni čaja, crno vino..) koji umanjuju staničnu ugradnju iz obroka. 

Željezo voli vitamin C ,a vegani i vegetarijanci su svakako u deficitu sa vitaminom  B12, pa obratiti pažnju i na dodavanje njega. 

 

Preporučeni dnevni unos željeza za odraslu osobu iznosi od 8 do 27 miligrama. 

Odlični prirodni izvori biljnog željeza su svakako brokula, kopriva list, indijski oraščić,cikla 

(i njen list),srijemuš, kupine, borovnice, aronija, crni ribizl, crno grožđe, a odlične su i zdrave grickalice poput suhih grožđica, suhih šljiva, marelica.

 

Od dodataka prehrani u Aromarici ja bih izdvojila svakako proizvod Flavin, koji sadrži čak tri divlje biljke, osim grožđa, kupina, šljive i crnog ribizla, a to su trnina, crna bazga i divlja višnja. 

 

Odličan dodatak prehrani koji je iznimno siguran kako kod djece i trudnica, tako i kod odraslih osoba koje imaju dodatne potrebe za vitaminima.

Odlična i vrlo ukusna kombinacija jer sadrži prirodni oblik vitamina C i folne kiseline, i čije se molekule implementiraju i pohranjuju prirodno u organizam (osim C vitamina, on se izlučuje kroz 6 sati iz sistema bez obzira koliko miligrama smo uzeli).

Flavin se pokazao kao odlična dizalica nakon mononukleoze, raznih infekcija ili pak kemoterapije, jer željezo iz njega ne pada teško na želudac.