Primjena eteričnih ulja kod prehlada

Prehlada je virusna infekcija sluznice nosa, sinusa, ždrijela i  dišnih puteva.

Prehlade uzrokuju mnogi različiti virusi, međutim ako je u datom trenutku imunološki sustav podkovan, snažan, liniju te obrane virus ne može proći. 

Pikornavirusi, kao što su rinovirusi, uzrokuju najveći broj proljetnih, ljetnih i jesenskih prehlada. Virusi influence i respiratorni sincicijski virusi, koji se redovito pojavljuju u kasnu jesen i zimu uzrokuju čitav spektar bolesti, uključujući prehlade.

Virusi influence šire se lako s osobe na osobu iskašljavanjem ili kihanjem zaraznih kapljica i tu antivirusna  eterična ulja mogu odigrati veliku ulogu u prevenciji širenja mikrokapljica u aerosolu.

Raspršena difuzerom u prostor, raskužuju, ubijaju viruse i ne dozvole njihov ulazak u dišni sustav.

Dobar primjer koji govori u korist eteričnih ulja su kolektivi gdje je dokazano manje prehlada i respiratornih infekcija ako se u prostoru raspršuju difuzerom  eterična ulja.  

https://aromarica.hr/difuzeri-rasprsivaci-etericnih-ulja/

 

Zašto se neka osoba nekada lakše zarazi nego druga, nije potpuno jasno, ali je sigurno da je do osobnog imunološkog odgovora s početka teksta, to je dio imunološkog odgovora koji dobijemo genetikom, međutim postoji i drugi dio koji tijekom godina “bildamo” i potpomažemo ga ostane snažan.

Imunost se, ukratko, može podijeliti u dvije vrste: na nespecifičnu prirođenu te specifičnu (odnosno stečenu imunost) koja pak može biti stečena prirodno ili umjetno.

Utjecati možemo na stečenu imunost pa bih danas spomenula dvije biljke i jednu aktivnu tvar koje bildaju dišni mikrobiom, dio imuniteta koji je ovih dana napadnut diljem svijeta virusom korona. Ne zna se puno o njemu, ali se zna da napada donje dišne puteve i izaziva teške upale pluća, koje nažalost često imaju i smrtni ishod.

 

Svaki imunitet ima svoj vijek trajanja, i s godinama je jasno sve slabiji i slabiji.To je takozvani starosni dio imuniteta.

Postoji povezanost između stresa i imunološkog odgovora.Osobe koje su konstantno pod stresom, izmorene ili emocionalno opterećene, te im nadbubrežna žlijezda konstantno luči kortizol (hormon stresa) lakše se mogu prehladiti, i općenito su podložnije svim vrstama virusa i bakterijama. 

Dišni sustav neprestano dolazi u doticaj s vanjskom atmosferom, te je izložen brojnim mikroorganizmima koji se prenose zrakom i ulaze u njega, no ako i uđe u njega neki mikroorganizam, imunološka stanica (makrofag) ih uništi i izbaci zajedno sa sluzi van (kašalj i kihanje kao prvi mehanizam obrane), ipak većinom patološki mikroorganizmi prevladaju i dolazi do oštećenja stanica, tkiva i do uplae.

Kada se dogodi upalna reakcija ( infekcija) ponovno pojedina eterična ulja mogu biti direktna pomoć.Različita ulja imaju različite mehanizme djelovanja, pa tako neka ulja djeluju na ovojnicu virusa, nagrizu je i virus bez opne jednostavno ugine, neka ulja djeluju na reprodukciju virusa, a neka na “repić” virusa kojim se virusi ukopavaju, priljubljuju u mukus sluznice i namjeravaju se naseliti u domaćina. 

Djelovanje eteričnih ulja na dišni sustav je vrlo kompleksna priča, pogotovo kod beba koje još nemaju razvijen do kraja dišni sustav.Osobno ne dajem preporuku bez ljute potrebe upotrebe eteričnih ulja kod beba ispod tri mjeseca starosti, ali ako se mora molim koristiti Ravinsaru kemotip cineol BIO.  

https://aromarica.hr/product/ravensara-cinnamomum-camphora-ct-cineol-etericno-ulje-10-ml-oshadhi/

Ako želimo olakšati kašalj, razrijediti sluz kod djece koristimo blažu verziju eukaliptusa radiate  https://aromarica.hr/product/eukaliptus-radiata-eucalyptus-radiata-etericno-ulje-10-ml-oshadhij/

ili takozvani dječji čajevac 

https://aromarica.hr/product/kajeput-melaleuca-leucadendron-etericno-ulje-10-m-oshadhi/

 

Ako želimo umiriti dosadni, suhi kašalj koristimo smole poput : 

 

https://aromarica.hr/product/bor-bijeli-pinus-sylvestris-bio-etericno-ulje-10-ml-oshadhi/

 

https://aromarica.hr/product/smreka-crna-picea-mariana-bio-etericno-ulje-5-ml-oshadhi/

 

https://aromarica.hr/product/jela-sibirska-abies-sibirica-etericno-ulje-10-ml-oshadhi/

 

https://aromarica.hr/product/miloduh-puzajuci-cineolhyssopus-off-decumbens-etericno-ulje-5-ml-oshadhi/

 

https://aromarica.hr/product/saro-mandravasarotra-cinnamosma-fragrans-bio-etericno-ulje-10-ml-oshadhi/

 

Osim primjene raspršivanja u prostor eterična ulja možemo nanositi i dermalno, utrljavanjem u kožu prsa i leđnog predjela, ali tada ih je potrebno razrijediti u biljnom ulju, primjerice badem, makadamija ili argan ( paziti kod alergija na orahe istih) kod djece moja sugestija je pretežno ulje avokada. 

 

 https://aromarica.hr/product/ulje-avokada-hladno-tijesteno-100-ml-avocado-oleum-press/

 

https://aromarica.hr/product/ulje-argana-hladno-tijesteno-100-ml-argan-oleum-press/

 

 Više o biljkama u dišnom sustavu : 

https://aromarica.hr/jacajte-imunoloski-sustav-plucnim-biljkama/

Molim da se informirate samo na provjerenim i stručnim stranicama, znamo da danas internet sve trpi.

 

Pazite na sebe.

Monika Antolović 

Fitoaromaterapeut